KISAH LEBIH LANJUT MENGENAI DARAH TINGGI

Ramai antara anda mungkin pernah dengar mengenai hipertensi yang lebih dikenali sebagai tekanan darah tinggi. Tetapi apakah ia sebenarnya? Ia merupakan keadaan perubatan jangka panjang yang dihasilkan apabila daya terjadi daripada penekanan darah pada dinding arteri melebihi julat yang selamat.

Saluran darah anda fleksibel – ia menguncup dan berehat untuk memastikan aliran darah bergerak secara lancar. Disebabkan mekanisme pengepaman jantung, saluran darah sentiasa menerima daya yang menolak ke sisi salur darah. Tekanan darah anda ditentukan oleh jumlah darah yang dipam oleh jantung dan jumlah daya tahan terhadap aliran darah pada bahagian arteri anda. Semakin banyak darah yang dipam pada jantung dan semakin sempit arteri, menyebabkan semakin tinggi tekanan darah anda.

Dalam jangka masa panjang, walaupun anda tidak merasai apa-apa, tekanan darah tinggi yang tidak normal yang berterusan boleh menyebabkan kerosakan organ seperti buah pinggang, jantung dan otak. Mujurlah, ia dapat dikesan dan dikendalikan dengan baik dengan bantuan doktor.

JADI APAKAH SIMPTOMNYA?

Sebilangan besar orang dengan tekanan darah tinggi tidak mempunyai tanda atau gejala, walaupun bacaan tekanan darah mereka berada pada tahap tinggi. Mereka yang yang mempunyai tanda-tanda akan mengalami:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Keletihan
 • Masalah penglihatan
 • Sakit dada
 • Kesukaran bernafas
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Darah dalam air kencing
 • Berdebar di dada, leher, atau telinga

APAKAH YANG MENINGKATKAN RISIKO ANDA TERHADAP TEKANAN DARAH TINGGI?

Pelbagai faktor boleh membuatkan anda berisiko lebih tinggi untuk menghidap tekanan darah tinggi. Dengan memahami faktor-faktor ini, anda mempunyai pengetahuan asas yang dapat membantu anda untuk mengenalpasti sama ada anda mempunyai risiko tinggi terhadap penyakit ini.

 • Sejarah Keluarga

Sekiranya ibu bapa atau saudara terdekat anda mempunyai tekanan darah tinggi, ada kemungkinan juga anda berisiko tinggi untuk mewarisi penyakit ini.

 • Umur

Semakin tua, semakin besar kemungkinan anda untuk mendapat tekanan darah tinggi kerana ketika kita meningkat usia, saluran darah kita secara beransur-ansur akan kehilangan kualiti elastik, di mana ia dapat menyumbang kepada peningkatan tekanan darah. Tetapi terdapat juga orang muda yang menghidap tekanan darah tinggi.

 • Gaya Hidup

Salah satu faktor yang boleh diubah untuk merendahkan risiko tekanan darah tinggi adalah melalui gaya hidup anda. Tabiat tidak sihat seperti diet penuh garam dan kolesterol tinggi dapat melemahkan jantung anda, menyumbat saluran darah dan meningkatkan tekanan darah. Merokok secara berlebihan boleh menyebabkan kegagalan jantung, strok dan degupan jantung yang tidak teratur yang akan mempengaruhi tekanan darah anda juga.

BAGAIMANA UNTUK MENGATASI TEKANAN DARAH TINGGI?

Walaupun tidak ada penawar untuk penyakit ini, dengan menggunakan ubat yang dinasihatkan oleh doktor dan membuat perubahan gaya hidup dapat meningkatkan kualiti hidup anda serta mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, penyakit ginjal dan banyak lagi. Berikut adalah beberapa cara untuk melawan tekanan darah tinggi:

 • Makan makanan seimbang yang rendah garam dan kolesterol
 • Nikmati aktiviti fizikal secara berkala
 • Menguruskan tekanan
 • Mengekalkan berat badan yang sihat
 • Berhenti merokok
 • Ambil ubat anda dengan betul

 

Tekanan darah tinggi adalah “pembunuh senyap” di Malaysia dengan kira-kira 5.8 juta rakyat Malaysia mengalami tekanan darah tinggi. Malangnya, menurut Kementerian Kesihatan, hanya sekitar 2.2 juta yang mendapat rawatan biasa dan berkala. Pastikan anda kerap melakukan pemeriksaan perubatan kerana sumber maklumat terbaik mengenai tekanan darah adalah doktor anda. Sekiranya anda berminat untuk melindungi diri daripada keadaan perubatan kritikal seperti tekanan darah tinggi, ada baiknya anda periksa pelan A-Life Beyond Critical Care di mana ia boleh merancang yang merangkumi dari pengesanan awal sehingga pencegahan, dan juga dari awal rawatan sehingga pemulihan. Jadilah ahli AIA dan sertai AIA Vitality program yang membimbing anda ke arah gaya hidup yang lebih sihat dan memberi ganjaran kepada tabiat kesihatan anda dengan potongan harga di kedai kegemaran anda, hadiah dan kejutan luar biasa.